Kenaikan harga minyak merupakan satu proses pengukuhan ekonomi kepala hangguk!"Kenaikan harga minyak merupakan satu proses pengukuhan ekonomi jangka PENDEK (pendek yang mana aku tak pasti)"


Itu bukan ayat aku tapi ayat Perdana Menteri Melayu yang diberikan mandat pada PRU13 oleh Orang Melayu yang mengambil tindakan yang akan mengukuhkan ekonomi orang Mata Sepet.Bila harga minyak naik harga barang keperluan naik...bila harga barang keperluan naik yang bertambah kukuh ekonomi bukannya Orang Melayu spesis pengguna tapi Orang Cina spesis pembekal.Bahagian mana yang @NajibRazak kurang faham..?

Najib kata lagi...

"Kenaikan harga bahan api itu akan memberi kesan minimum dan seterusnya beliau berharap agar para peniaga tidak mengambil peluang ini untuk menaikkan harga barang tanpa mengambil kira kepentingan rakyat..."

Mengharapkan dengan mengarahkan ada banyak beza bro...

Selalu kalau kita berharap yang pasti kita akan tertiarap....

Kalau dah pandai ungkap 'kepentingan rakyat" buatlah tindakan yang mengambil kira kepentingan rakyat terutama yang mengundi BN masa PRU13.Jangan cakap tak serupa bikin bro..jangan madu yang diberi RACUN pula balasan nya.

Sumber kenyataan diatas : UtusanOnline

P/S : Aku mengelak untuk mengkritik Najib sejak seminggu lalu.Tapi makin hari makin kuat Sindrom Flip Flop Dollah dulu menjangkiti dia.Ramai gak dikalangan sahabat bloggers yang cuba membela dengan memberikan perincian dari aspek tindakbalas ekonomi dan pengurangan defisit negara.Tapi Tok Ngah,Nek Ngah,Pak Long,Mak Long,Abang Kecik,Abang Besar,AbangKawasan yang duk toreh getah,yang duk tanam padi,yang duk bagi UNDI kat BN dalam PRU yang lalu tak faham segala tok nenek terminalogi untuk merasionalkan tindakan PM ini.

Mereka faham satu je....

Setiap kali harga minyak naik yang menerima kesannya adalah mereka walaupun dah beratus kali Kerajaan berjanji akan memastikan kenaikan harga petrol/diesel tidak akan menyebabkan kenaikan harga barang keperluan.

Kalau yang dah lupa JANJI DITEPATI Perdana Menteri tentang kaedah yang digunapakai bagi menentukan harga minyak semasa cuba Google balik....Nanti kalau kita sembang pasal "donwntrend" harga minyak mentah dunia semasa yang berlaku ketika ini tak habis lak bertekak 7 hari 7 malam.Haritu kata harga naik sebab "uptrend",takkan sekarang nak kata pula naik sebab "downtrend"?

NAIK SALAH TAK NAIK SALAH...JADI SEMUA SERBA SALAH

11 comments:

Otak geliga said...

aku YAKIN ni cara PM nak lingkupkan bisnes cinabeng.....mesti kerajaan akan halang kenaikan harga brg & scr tak langsung keuntungan cinabeng akan berkurang

aku yakin, kenaikan harga minyak ni ada kaitan dgn agenda utk mengukuhkan kekuatan ekonomi org Melayu/Bumi yg akn dibentangkan oleh PM tak lama lg.....aku yakin

ke aku salah tafsir??....:)

Anonymous said...

Najib tuh yg bangang lawan tuntutan cinabeng. Tgoklah masa taun baru cina dok bawa Psy, makan besar, iklan tv, poster. FUCK MAN. Skang rakyat terutamanya Melayu jadi mangsa keadaan. Double FUCK. Tulah masalah kalau ada PEMANDU bodoh. Pakar angguk saja. Skang nak tukar ke Accord, Triple FUCK man

Anonymous said...

"...bila harga barang keperluan naik yang bertambah kukuh ekonomi bukannya Orang Melayu spesis pengguna tapi Orang Cina spesis pembekal.Bahagian mana yang @NajibRazak kurang faham..?"

Aku tertarik dengan quote tu...

Jadi, utk kukuhkan ekonomi Melayu, berniagalah macam Cinabeng yg berniaga bukan dgn mengharap makan gaji, meminta2, harapkan subsidi... berubahlah Melayu, lakukan ajakan paradigma la skit...

Anonymous said...

Ni mesti dengar nasihat Omar Ong lagi le, jadi le macam ni.

Anonymous said...

Kenapa harga RON97 tak naik ?

Kenapa Kerajaan senang-senang sedut 20sen dari Rakyat Miskin dan tak mahu sedut 20sen dari org kaya ?

Kenapa yg kaya diutamakan ?

Adakah ini visi baru Kerajaan Malaysia ?

Anonymous said...

Aku mohon supaya BRIM dimanshkan...tiada nilai tambah kepada orang Melayu. Jika RM3.5 billion di jadikan kail adalah lebih baik dan aku yakin orang melayu lebih berpuas hati. BRIM sebenarnya lebih ramai orang cina dapat dari Melayu...sebab mereka tak ada slip gaji. Kepada hasil dalam Negri mereka lebih senang mengejar kakitangan kerajaan...tetapi takut untuk caj pengusaha kolam ikan...itik...worksyop...kilang haram....keling botol...mereka semua tak kena Tax...

Anonymous said...

Mengapa najib tak buat "revolusi Keusahwanan " kepada orang Melayu?...ustaz-ustaz pula hanya cerita pasal sembahayang...sorga ...Neraka...ekonomi langsung tak di tekankan...padahal dengan kekuatan ekonomi lah Islam boleh dikembangkan.

Anonymous said...

Ron95 original price RM2.79
Ron97 original price RM2.70

Kerajaan nak tipu rakyat pon tak bijak.... macam mana nak tadbir ekonomi negara? Hmmmmm.

Anonymous said...

APA pun tak APA... Janji HIDUP MELAYU...HIDUP BN....HIDUP UMNO...

Anonymous said...

kurangkan lah perbelanjaan utk
PERMATA dan FLOM

tapi mesti tak berani. ...........

Anonymous said...

Penasehat pm tu kena tukar

Jom Balun Kiri Kanan Atas Bawah

SEJARAH KERAJAAN KEDAH TUA

Penulisan Luar Kotak Pemikiran Biasa

GADGET CORNER

BLOGLIST APA - SILA KLIK BANNER

BLOGLIST APA - SILA KLIK BANNER
SEMUA LINK SAHABAT BLOGGERS APA BERADA DALAM BLOGLIST INI..SILA TINGGALKAN KOMEN DI APA BLOGLIST JIKA ADA BLOG YANG TERCICIR UNTUK DIMASUKAN
Powered by Blogger.

Ads 468x60px

Featured Posts