Horrrayyyy!! harga minyak tak naik... @NajibRazak


Semalam aku pun duk melompat sakan marahkan kerajaan @NajibRazak kerana naikan harga petrol/diesel 20 sen.Ish...ish...ish..rupanya Najib bukan naikan harga petrol,dia CUMA KURANGKAN SUBSIDI RON 95 dari 83sen kepada 63 sen...itu je yang dia umumkan semalam.Jadi yang aku gelabah beruk ini kenapa ya?


Jadi lepas ini kalau aku pergi petrol station aku takkan isi petrol kat PUMP RON 95 lagi yang dah naik dari 1.90 sen kepada 2.10 sen mulai tengah malam semalam.Aku akan cari PUMP SUBSIDI yang harganya dah turun 20 sen dari 83 sen kepada 63 sen mulai semalam.Bahagian mana yang payah sangat aku nak faham ni?Jadi kalau korang nak jimat ikut macam aku...isi kat PUMP SUBSIDI.

Aku dengar bukan hanya "subsidi" Ron 95 saja yang diturunkan,bahkan banyak lagi "subsidi" yang bakal diumumkan untuk dikurangkan.Antara "subsidi" yang aku dengar bakal dikurangkan...

1. Subsidi kain kapan (kain putih).Sebab kain putih dah kekurangan stock sebab terlalu banyak digunakan buat Bendera 1Malaysia yang sehingga kini tersadai dalam stor tak digunakan sejak 6hb Mei.Banyak stock juga digunakan untuk buat Bendera "Endless Possibilities" yang sekarang ini masih belum pasti mahu/boleh dilancarkan.

2. Subsidi Liang Lahat (lubang kubur).Dikhabarkan keluasan "liang lahat" akan "dikurangkan 1 kaki" memandangkan kekurangan tanah kubur untuk Cinabeng yang memerlukan keluasan 10 orang walaupun yang nak ditanam itu cuma seorang sahaja.Jadi untuk menjaga hati kaum ini supaya mereka terus tidak mengundi  BN dalam PRU14 nanti,maka kita Orang Melayu kena beralah..

3. Subsidi Batu Nesan.Memandangkan harga diesel dah naik maka Pengusaha Kuari Cinabeng akan menaikan harga bahan mentah (batu granite) untuk dijadikan batu nesan memandangkan kos operasi mereka yang bakal meningkat.Untuk mengelakan bebanan kerajaan menanggung kos penyediaan batu nesan ini maka tak lama lagi SUBSIDI hanya diberikan hanya untuk SATU sahaja batu nesan dibawah Skim Nesan 1Malaysia atau NES1M.Kepada anda yang nak pakai DUA batu nesan dikubur masing masing SILA BELI SENDIRI untuk dipasangkan dengan Nesan 1Malaysia.Kepada yang memang tidak mampu disarankan menggunakan nesan kayu buatan sendiri atau menanam pohon kemboja sahaja.

Itu yang aku dengar cuma pengurangan " SUBSIDI BERKAITAN  YANG MATI "....belum lagi diambilkira pengurangan " SUBSIDI BERKAITAN YANG HIDUP "...

Petikan berita dari : Radio Tiga Suku Masak


8 comments:

Kuntum said...

Nko mmg terbaik Bro! Keep it up!
Aku dalam dilema ni, antara nk gelak ke nk nangis baca posting nko nih. Yg xtahan tu ada jgk samdol2 yg masih nk menegakkn kote yg dh basah. Penakut betol...dh kene suap ke hapa?? usah la nk pusing2 kata kerajaan bkn naikkn harga tp hanya mengurangkn subsidi. Igt kami ni bahlol mcm depa ke??!!
Siap sedialah kita semua bertukar status jd pembangkang pulak come nxt PRU. Enjoy your next 4 yrs najib, coz it will b ur last.

Satuuuuuuu....Malaysiaaaaaa... we love u Ah Jib Gor! (puiiiii)

Anonymous said...

Bodoh!...nak bagi BRIM bagilah semua rakyat...kalo 3.5 billion tu bagi pancing kat orang melayu lagi baik...yang kaya cinabeng juga...

Md Azhar said...

ayat buat gua pecah perut bro....

puteramariam said...

sALAM BRO ! AKU GELAK BERGULING BACA AYAT U. CAYALAH !!

Otak geliga said...

Relax semua...insyaAllah lepas ni minyak akan turun pula....masa tu jgn lupa kita semua berterima kasih walau siapa PM masa tu

ADOII!!....ni sapa ketuk kepala aku ni?...ok..ok...PM masa tu DS Najib..ye ..ye la

bukan minyak kita x pernah turun hargakan?.....cuma yg membimbangkan HARGA BARANG yg dikawal cinabeng yg tu mmg HARAM nak turun....NAIKKKK MENCANAK je

skrg ni benda dah jd....kita spttnya DESAK KERAJAAN beri jaminan HARAMKAN KENAIKAN HARGA BARANGAN....itu lg ok kot, sbb benda belum berlaku.....kalau peniaga kata RUGI....itu PEMBOHONG!...akupun peniaga gak, cuma keuntungan tu kurang skit la.

kalau takde jaminan, terpaksa la DSN diganti dgn org lain ASALkan BUKAN PEMBANGKANG....ntah apa diorang akan buat nnt...subsidi air kat negeri ANTARA TERKAYA di Malaysiapun gagal nak maintain watevar the causes, inikan pulak nak kawal harga minyak dunia?....wuuuu minta dijauhkan

Jom gerakkan agenda tekan kerajaan utk HARAMkan kenaikan harga barang!!!

Anonymous said...

Rilek la bloggers pro Ah jib Jor kata naik 20 sen aje,tapi mereka lupa ini juga isharat kepada perniaga cina untuk harga sayur 20sen,ikan 20sen,udang 20sen,kaya 20sen,buah 20sen,air tin 20sen,biskut 20sen,kacang 20cen,ubat gigi 20sen,curry puff 20sen,roti canai 20sen,susu 20sen.

Kempen BCL selama ini merugikan masa kita aje si AH Jib Gor buat. Walau pun sale volume product sudah jatuh,tapi dengan volume jualan baru nanti mereka akan dapat balik untung yang tinggi dan mereka akan mengurang quantity nya.

Kesimpulan nya thanks to AH JIb Gor tha chinese can sell at higher price and give less quantity. Kaya lagi mereka.
Alfie

Aku Peduli Apa @ APA said...

Sahabat semua...
Ha ha ha...
Gua merapu je tu sebab dah tak tahu nak kata apa lagi.Penat defend Najib untuk satu hal..belum nak habis defend dia buat banyak hal lagi...

Adusss letih gua...

Anonymous said...

Kenapa subsidi RON97 tak dikurangkan sekali ?
Jika dikurangkan tentu lebih jimat untuk kerajaan !!!

Kenapa Rakyat Miskin dibebankan ?
Sebab PEMANDU, tauke2, menteri2 guna RON97.

Bagus juga pemintaan supaya menteri2 bayar duit minyak sendiri. Ini wajib diguna pakai kepada semua YB dan ADUN.

BERANI KE YB/ADUN TAK CLAIM DUIT MINYAK ?

Jom Balun Kiri Kanan Atas Bawah

SEJARAH KERAJAAN KEDAH TUA

Penulisan Luar Kotak Pemikiran Biasa

GADGET CORNER

BLOGLIST APA - SILA KLIK BANNER

BLOGLIST APA - SILA KLIK BANNER
SEMUA LINK SAHABAT BLOGGERS APA BERADA DALAM BLOGLIST INI..SILA TINGGALKAN KOMEN DI APA BLOGLIST JIKA ADA BLOG YANG TERCICIR UNTUK DIMASUKAN
Powered by Blogger.

Ads 468x60px

Featured Posts