Aku tolong Ah Jib Gor sebab dia malu malu kucing...


Memandangkan Najib masih lagi dalam mood pakai baju merah.rasanya
kenalah kalau ucapan hari raya dia bunyi macam ini..

Ramai yang bertanya terutamanya dikalangan penggiat media sosial dan bloggers bila Ah Jib Gor nak keluar video promo menyambut Syawal macam dia ghairah buat video sambut raya Cinabeng(video dibawah) tak lama dulu siap palu gendang Cina lagi bagai nak rak memandangkan raya orang Melayu tinggal tak berapa hari lagi saja....

Bapak Kemerdekaan, Bapak Pembangunan, Bapak Perpaduan, Bapak Malaysia Moden, Kepala Bapak, Bapak Kucing?..Adus @NajibRazak

Source : Syed Akhbar Ali

Zero Support For ABIS Kucing

Boy the Buka Puasa rounds are getting really hot this time around.  

Yesterday one topic of discussion  was "The support level for the Prime Minister is effectively zero". And this is coming from Gomen people. Not Opposition people.

Aku tumpang bangga kerana turut menyumbang...


Artikel yang aku keluarkan pasal The New Village pada 23/7/2013

Sehari dua ini hebuh di blogsphera pasal filem propaganda komunis terbitan Astro bertajuk The New Village oleh blogger blogger pro-kerajaan sehinggalah Menteri Dalam Negeri mengeluarkan kenyataan resmi (imej bawah) semalam mengarahkan Lembaga Penapisan Filem mengkaji semula kelulusan penayangan filem kontrovesi ini dan tidak akan teragak agak membatalkan kelulusan yang diberikan jika ianya bakal mencetuskan bantahan banyak pihak kerana memutarbelitkan fakta sejarah.


@NajibRazak bangkai bawah katil Umno sudah keluar bau...siapa mau Jawap?


Source : A Voice

On June 1st, 2013, about a month after the general election in the midst of fuming UMNO members and bloggers with the management and campaign for the general election, The Unspinners provoke his readers with a posting on a rumour of campaign fund being swindled involving the War Room, NCT, and UMNO headquarter. [read here].

An anonymous commentator by the name of HAMBA ALLAH YANG PRIHATIN DAN ANTI RASUAH verified and disclosed more details on the alleged swindling by high level people in Dato Najib's circle of trust in the party and also his Prime Minister's Department outfit.

Peringatan kepada Semua Ahli Umno...jangan simpan pemimpin bermasaalah..@NajibRazak


Pemimpin yang dah hilang "bola besi" sila ketepi...

Presiden Umno telah mengumumkan yang pemilihan pucuk pimpinan Umno diperingkat Bahagian dan sayap sayapnya akan dilangsungkan pada 28 September (Sabtu).Manakala pemilihan diperingkat Majlis Tertinggi (MT) Umno diperingkat pusat akan berlangsung pada 5 Oktober (Sabtu).Perhimpunan Agung Umno pula dijadualkan bermula pada 2 sehingga 7 Disember.

Pemuda Umno nak kira 700 undi pun makan 8 jam..kah kah kah. @NajibRazak @Khairykj


Aku terbaca artikel dibawah ini dari blog sahabat Dinturtle yang dapat kenyataan Tun M ini dari blog The Chulan.Memang kenyataan Tun Mahathir kali ini tabley bla..kah kah kah.Tapi macam Din kata berapa ramai bloggers pro-Umno yang ada telur nak siarkan "kenyataan menyengat" Tun M terhadap Pemimpin Pemimpin Umno Telurless yang menduduki tahta MKT Umno dan Bahagian hari ini...tak ramai kan?

Cinabeng baca ini!


Artikel dibawah aku potong tampal dari blogger Bigdog 100%.Tak ada tokok tambah,tak ada potong sana sini untuk pencerahan otak bangsa Cinabeng yang otak mereka dah teruk dijangkiti VIRUS BABI.Eluk korang baca asal usul korang dari bangsa bangsat tak ada tanah air (sebab Tanah Besar Cina pun tak mau keturunan korang) sampai jadi kaya raya menguasai ekonomi negara ini,semua atas KEMURAHAN HATI ORANG MELAYU.


Gambar gambar Himpunan Penulis Maya WP dan majlis...@tengkuadnanreal


Semalam berlangsung Himpunan Penulis Maya Wilayah Persekutuan  yang diadakan di Berjaya Time Square dan majlis diresmikan oleh Ku Nan Menteri Wilayah Persekutuan.Ramai penulis maya yang diundang...yang muda dan yang tua...yang ada nama besar dan yang tidak ada nama besar...yang terkenal dan yang tidak terkenal.

Cuma...

4 Ulamak Ada 4 Pendapat Dan Kalau 1,000 Ulamak, Maka 1000lah Pendapat!


Gambar sekadar hiasan 


Mari kita ambil diantara 4 pendapat ulamak;

1) Ulamak usuluddin mengaku bahawasanya “tidak mengaku adanya Tuhan selain Allah”.

2) Ulamak hulul mengaku bahawasanya “yang ada itu, hanya Allah”

3) Ulamak wahdatul wujud pula, mengaku bahawasanya “sifat alam semesta ini, adalah bagi mempernampakkan sifat Allah”.

4) Ini pula bagi pendapat saya (yang bukan dari kalangan ulamak). Ketiga-tiga pendapat di atas ini, tidak berlawanan, tidak bercanggah dan tidak ada pertentangan antara satu sama lain. Ketiga-tiga pendapat itu, adalah semata-mata bertujuan bagi menggambarkan sifat Allah yang satu!.


Penguasa Melayu memang pemakan "taik palat" Cinabeng.@NajibRazak


Filem Tanda Putera akhirnya dibenarkan untuk tanyangan umum setelah melalui banyak halangan dan rintangan oleh keturunan komunis Cinabeng sebelum ini.Sedangkan cerita fiksyen terbitan Astro The New Village yang jauh menyundalkan fakta sejarah tentang kononnya kehebatan perjuangan bangsa Cinabeng terhadap komunis tak perlu susah susah melalui apa yang dilalui Tanda Putera dan penerbitnya.

Sindrom suka melancap Umno @NajibRazak


"Hakikatnya, ini berita beracun sebenarnya. Itu pasal lah Barisan Nasional hampir tergolek dan terguling kerana terlalu banyak sangat idea melancap seperti ini!!!..."

Aku petik ayat diatas  dari blog TFK yang aku rasa ada kebenarannya.Sememangnya ramai pemimpin Umno jenis syok melancap sendiri.Kadang kadang lakonan dan kenyataan yang dikeluarkan mereka  sewaktu berjalan kempen PRK memualkan kita yang membacanya.Melihat ramai pemimpin berkain pelikat waktu PRK kehulu kehilir macam kita tenguk budak budak baru berkhatan time cuti sekolah.Duduk poyo bersimpuh atas lantai macam merendah giler akan lenyap bila dah menang kerusi yang dikejar mereka.Menang apatahlagi kalau dah dilantik jadi Menteri,cubalah nak jumpa mereka dipejabat menteri..tobat 3 bulan belum tentu boleh jumpa.Alasan yang diberi pegawai...menteri sibuk sangat.

Bayi berumur sebulan sudah mula bersedekah..tak percaya?


Reza Alhafiz

Bayi comel diatas baru berumur sebulan bernama Reza Alhafiz dan anak kepada pencipta MILIUN Software.Software ini bakal menggegarkan dunia FOREX tidak berapa lama lagi dengan melakukan urusniaga matawang asing secara automatik yang akan MEMASTIKAN pulangan/keuntungan yang berterusan kepada pemain Forex Online.Kebanyakan software yang ada dipasaran ketika ini hanya bersifat indikator dan hanya memberikan petunjuk tentang market trend dan melakukan urusniaga secara semi automatik(kalau ada).

Lain kali PRU pilih YB yang ada peluang cepat mati...@NajibRazak


Gambar Hiasan

Dua tahun sudah aku ada siarkan satu artikel berhubung PILIHAN PALING BAIK yang patut dikemukakan sebagai calun oleh parti politik dan patut dipilih oleh rakyat.Calun yang terbaik bukannya dikalangan mereka yang memberikan perkhidmatan terbaik kepada rakyat yang diwakili mereka tetapi calun terbaik pada aku adalah dikalangan mereka yang ada kemungkinan cepat MATI disebabkan mengidapi Penyakit Penyakit Kronik Tahap 4.Lagi kronik lagi bagus...sebab akan ada banyak Pilihanraya Kecil lepas tu.Banyak PRK beerti keuntungan kepada rakyat yang kehilangan YB yang mewakili mereka..

APAKAH ALVIN DAN VIVIAN BAKAL DIBEBASKAN ?



JIKA INI BERLAKU AKAN MEMPARAHKAN LAGI KEPIMPINAN NAJIB



Alvin Tan dan Vivien Lee

 Sekaligus keputusan Hakim Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Murtazadi Amran tidak membenarkan jamin ke atas pasangan Alvin Tan dan Vivian Lee atas tiga tudunan mempersendakan umat Islam dan Ramadhan dalam Facebboknya telah menghantar mesej kepada rakyat, bahawa kerajaan mahu bertegas dalam perkara yang menggugat keharmonian hidup rakyat.

Soalnya, apakah keyakinan yang cuba diberikan kepada rakyat ini akan dilunturkan pula dengan pihak Peguam Negara kelak tunduk kepada bantahan NGO, parti politik, peguam dan sebagainya yang menganggap tindakan menghantar terus ke penjara sebagai sudah menjatuhkan hukum dan mereka akan dibenarkan jamin di bawah tekanan ini.

Jika ini berlaku implikasinya sangat buruk kepada kerajaan pimpinan Datuk Seri Najib yang sedang parah dengan kemerosotan keyakinan rakyat khususnya bumiputera dan Islam selepas Pilihan Raya Ke 13 setelah mereka menyaksikan timbulnya berbagai-bagai isu negatif satu demi satu akibat dari penghapusan ISA dan EO yang menyebabkan merebaknya jenayah keganasan.

Orang ramai juga bercakap tentang sikap Peguam Negara, Abdul Gani Patail tidak gemar terlibat dalam kes kontroversi yang melibatkan reaksi politik dan agama hakim-hakim dikatakan telah memahami sikapnya.

Keraguan timbul apakah Peguam Negara akan tetap tegas dalam keputusan mahkamah tidak membenarkan Alvin dan Vivian dijamin jika merebak bantahan.

Rakyat telah menyaksikan banyak kes jenayah dan juga politik yang dimenangi oleh pihak penjenayah dan juga kes yang memihak kepada pembangkang.

Serentak dengan penyiaran berita mengenai Alvin dan Vivian dihantar ke penjara, The Star telahpun menjuarai reaksi bantahan oleh beberapa NGO yang mempersoalkan mengapa tindakan yang sama tidak diambil terhadap Datuk Ibrahim Ali dan Datuk Zulkifli Nordin dari PERKASA kerana rencana dan kenyataan mereka didakwa tidak sensitif terhadap Hindu dan Krisitian.

Ini adalah merupakan dakwaan secara umum yang jika mahu diambil kira seumpamanya banyak tersiar dalam akhbar berbahasa Cina dan Tamil. Maka itu mereka juga akan terpaksa didakwa di mahkamah.

Hal ini jauh bezanya dengan provokasi paling biadap terhadap umat Islam yang dilakukan oleh Alvin dan Vivian dengan mengunakan babi yang kotor untuk mencemarkan kesucian Ramadan. Percikan bahayanya kepada keselamatan negara telah jelas apabila bukan Islam yang juga disyaki mengikuti langkah Alvin dan Vivian telah dicolek.

Harap KDN telah nampak The Star mulai memainkan peranan mengapi-apikan perkara ini? Lihatlah on linenya.

The Star harus sedar Islam tidak pernah diperhinakan sampai ke taraf ini sebelum ini. Janganlah kesempatan diambil ketika Ketua Pengarang Datuk Wong Chun Wai bercuti.

Sumber : http://zamkata.blogspot.com/2013/07/alvin-dan-vivian-ke-penjaraesuk.html


Bak-kut-teh is NOT chik-kut-teh



Come on. Who are you trying to kid? Is chasiu pau halal? Is it made with chicken? If it is it will not be called chasiu pau. It would be called kai pau. And is bak-kut-teh made with chicken? A less fatty variation of bak-kut-teh made with chicken instead of pork is called chik-kut-teh.

NO HOLDS BARRED

Raja Petra Kamarudin

The issue of what the media has now labelled the two ‘sex Bloggers’ has taken Malaysia’s racial and religious divide to new heights. Just when you thought that we are already scraping the bottom of the barrel and it cannot get any worse than this, it does.

But what is this issue really about?

Some say, yes, these two ‘sex Bloggers’ may have committed a crime, but then so have a few others. So why take action only against these two and not against the rest?

Now, that is exactly the point I have been making for so many years. But when I raise that matter many of you whack me rather than discuss the issue at hand. My point is you are always aiming at the wrong target. You do not seem to know who or what is at fault and what we should do to address the matter.

Oh, the solution is simple, you argue. Just change the government. Then the matter will be solved. Will it? Is it that simple? Or is it you are too simple-minded and imagine that to clean the dirt all we need to do is to sweep it under the carpet. Once it is hidden under the carpet we can no longer see it. And if we do not see it that means it is no longer there.

Not that simple mah!

First of all, who is the one with the authority to decide whether to prosecute or not? And who decides under which law to prosecute?

The police do not have that authority. The police’s job is just to investigate and gather the evidence and then make the arrest if there is evidence of a crime. The investigation papers then go to the Attorney General and if the AG is of the opinion there is sufficient evidence he will prosecute.

Sometimes the AG may send the investigation papers back to the police if he feels the case is not ‘tight’ enough. Sometimes he may decide not to prosecute even if there is a solid case. And sometimes he may prosecute even if the case is flimsy.

Whatever it may be it is the AG’s call. Nothing goes to court unless the AG says so.

Once a police report has been made the police are compelled to open a file. They can look at the police report and come to the conclusion that the issue is frivolous and does not warrant further action. Sometimes they may decide that the police report is false and investigate the person who made the report instead. It can go either way.

Laws are for the protection of the community. Hence the interest of and the impact to the community also have to be taken into consideration. It is not always just about punishment. It is also sometimes about prevention. A balance needs to be sought between punishing the transgressor and protecting society. This balance is supposed to be done on an impartial basis. But how can people be 100% neutral when race, religion, political affiliations, etc., influence how we think?

A Malay judge once stated that he would rule based on his conscience as a Muslim when he should instead rule based on the letter and spirit of the law. Hence this judge is declaring that he is a Muslim first and a judge second.

So is his ruling going to be impartial? Certainly not! His ruling is going to be based on how he feels he should rule as a Muslim even if that is not quite what the law says he should do.

The two ‘sex Bloggers’ were charged for a crime under Malaysia’s criminal law. And this means secular laws. But their crime is for offending Muslims by insulting Islam. So how do you balance between religion and secularism? You can’t. Religion and secularism are opposing ideologies. So one of the two is going to lose out.

So, the million-dollar question that many of you have been asking over the last few days: why charge the two ‘sex Bloggers’ and not the others? Only the AG can reply to that question. But I doubt he will.

Ultimately, the issue here is about insulting Islam. But some of you argue that calling bak-kut-teh halal is not wrong because there is such a thing as halal bak-kut-teh. It could be bak-kut-teh made from chicken, which then would be halal. "So where is the insult?" you scream.

Come on. Who are you trying to kid? Is chasiu pau halal? Is it made with chicken? If it is it will not be called chasiu pau. It would be called kai pau. And is bak-kut-teh made with chicken? A less fatty variation of bak-kut-teh made with chicken instead of pork is called chik-kut-teh.

The Chinese word bak (肉), which means meat (or more specifically pork), is the vernacular pronunciation in Hokkien and Teochew. It was first introduced to Malaya in the 19th century by Chinese coolies and workers of Hokkien origin.

The Muslims view the stunt by the two ‘sex Bloggers’ as an act of provocation as well as mockery towards Islam. And they are not wrong in thinking so because that is exactly what it is. And you cannot blame the Muslims for reacting against any act of provocation and mockery. If you do not wish to attract that type of reaction then don’t provoke and mock.

Sure, other people have also, as you said, insulted others. So are you saying then it is kosher to provoke and mock Muslims since Muslims have also done the same to others? That is a weak and childish attitude to have.

So, a Malay man/boy somewhere raped a Chinese girl and he was never sent to jail for whatever reason we all do not know. That means it is no longer wrong for Chinese to rape Malay girls. Can you get off if you tell the judge in a rape trial this is the only reason you raped the Malay girl, if not you would nave never done it?

In that case the Japanese killed tens of thousands of Malayans back in the 1940s and were never punished. Is it therefore okay for us to strangle Japanese tourists who come to Malaysia?

I am sure the judge will look at this from your point of view: that since they did it and got away with it then it is not wrong for us to also do it. Maybe the judge who also lost family members in the 1940s should now shake your hand and call you a patriot and invite you home for dinner.

Yeah, right, I am a racist. I know what you are going to say. Fine, but at least I am not an idiot.

Permainan merebut kerusi orang mati?


Jangan salahkan Penggiat Media Baru jika mereka berfikiran begini...
Kalau korang tak mati (Adun dan Ahli Parlimen) mana nak ada keje?
Kalau tak ada keje mana nak masyukkk..
Kalau tak masyukkk macamana nak bagi dapor berasap..
Nak bagi anak bini makan...

Korang saja ke yang pandai nak hidup lepas menang???
KAMI yang bantu korang pun tahu juga nak hidup...

Jadi korang(MP dan Adun) kena jaga jaga jangan sampai MATI!
Yang badan tak berapa sihat,selalu kena gi hospital makan ubat...
Yang kuat mentekedarah selagi mahu,kontrol sikit makan tu...
Yang kuat menonggak ARAK,hati hati bila memandu..
Yang kuat membalun betina,jangan sampai mati atas perut..

Sebab...

Kalau korang mati KAMI akan happy dalam sedih...

Sebab...

KAMI DAPAT KERJA.

Kah

Kah

Kah

P/S : Jangan marah kerana ini realiti,cuma tak ramai yang berani nak bagitau..
Tapi aku bagitau sebab...Aku Peduli Apa


So dah jadi YB,berkhidmatlah sebelum..
Perkhidmatan anda ditamatkan sebelum waktunya...


ARQAM, PAS & UMNO: Antara Yang Karam Dan Tenggelam


Sabtu 13 hb Julai 2013 bersamaan 4 hb Ramadhan 1413. Saya duduk seorang diri di tepi Sungai Wadi Hussein Janda Baik sambil berfikir “sampai bila kita mesti mendiamkan diri bila mendengar hampir setiap pagi menjelang Hari Raya, mesti ada cerita ramainya orang kita mati dan cedera parah akibat kemalangan di jalan raya?” Ops Sedar dan macam macam Ops diadakan tapi tak berkesan, kenapa? di mana silapnya apakah berpunca dari pendidikan atau rosaknya sebuah negara berpunca dari pemimpin ulama dan wanita yang rosak akhlaknya? Berita anak anak orang kita yang putus tangan dan cacat akibat bermain mercun dan bunga api dan mati di lebuhraya. Apakah kerana Qada’ dan Qadar terjadinya semua ini? Atau orang kita leka berpolitik hingga tak memikirkan bagaimana melahirkan bangsa Melayu yang bijak sana, cemerlang akal budinya dan hidupnya bermasyarakat dengan membudayakan konsep berkasih sayang, hormat menghormati sesama insan yang dianjurkan oleh Islam.

Kita berpuasa dengan tujuan mengawal nafsu, tidak mengikut emosi supaya diri Aqliah kita bebas dari cengkaman nafsu amarah dan mampu bertafaur dan mengenal Tuhannya? Inilah silapnya bila berikan sesuatu jawatan kepada yang bukan ahlinya, maka tunggu akibatnya, seperti maksud hadith.

Air yang keruh di hulu mustahil boleh jernih dihilir, fikir, Think, Tafakkur. Bukankah kita makhluk yang ada akal dan al Quran itu untuk mereka yang berakal? Di bulan puasa di sana sini kita dengar orang membaca Al Quran tetapi berlakukah penghayatan akan makna-makna yang terkandung di dalamnya?. Untuk apa? Bukankah Al Quran itu untuk membawa rahmat untuk sekian alam?

Pesan orang tua-tua, ‘melentur buluh semasa rebungnya’tetapi apa akan berlaku kalau pelenturnya yang bermasalah? Kemana perginya para pendidik, guru, ustaz , ulama serta ibu bapa serta pemimpin dan ketua-ketua agama? Apakah amanah dakwah dan tarbiyah sudah tidak terbayang lagi oleh ulama yang gilakan kuasa dan nak jadi selebriti?

Tegak rumah kerana sendi
Runtuh sendi rumah binasa
Sendi bangsa ialah budi,
Runtuh budi, runtuhlah bangsa.



Ramai yang lupa, budi bahasa bukanlah sekadar lemah lembut dan sopan santun dalam pergaulan, tetapi budi bahasa bererti penggunaan akal budi agar supaya perbuatan kita sesuai dengan identiti kita sebagai khalifah.

Adab sopan bukan sekadar ungkapan tetapi ianya merupakan satu tatacara hidup orang Islam yang membezakan dengan bukan Islam. Bila lagi kita mahu menyemarakkan dan menyemaikan semula budi bahasa dan nilai-nilai murni ke dalam jiwa orang Melayu kerana satunya bangsa yang jiwanya Islam, yang mana bila hilang unsur Islam, hilang pula keMelayuannya.

Berbudi bahasa dan amalan nilai-nilai murni amat penting dalam hidup bermasyarakat. Di mana Melayu itu Islam, tapi apa jadi pada bangsa Melayu bila sebuah pertubuhan politik membuang Melayu, Cuma mahukan Islam sahaja tanpa Melayu. Bolehkah kita pergi ke kedai mamak meminta teh tarik tapi kita tak mahu cawan dan gelas. Lu fikirlah Bro! Jika Hang Tuah hidup semula tentu dia marah gila. Hang Tuah kata Melayu Tak Hilang Di Dunia. Bila Melayu dibuang dari Islam, Hilanglah Melayu di Dunia. Kalau Upin dan Ipin dengar tentu dia akan kata Betul! Betul! Betul!



Bolehkah Melayu dibuang macam itu saja oleh mereka yang berjuang menggunakan Islam? Seperti irama dan lagu, ombak dan pantai begitulah Melayu dan Islam. Sebab itu ramai yang malu jadi Melayu bila Roh Islam, jiwa Islam, hati Islam dimatikan dengan kejam oleh mereka yang yang tidak bertanggung jawab.



Berjubah berserban besar. Sedangkan pakaian bukan tanda keimanan dan sifat taqwa, Mungkin ada gunting dalam serban? Ada agenda tersembunyi.

Amalan dan penerapan budi bahasa dan nlai-nilai murni sama ada dalam komunikasi, ucapan, pertuturan atau panggilan dalam perlakuan dan pergaulan dapat dipraktikkan dalam empat institusi iaitu Institusi Kekeluargaan, Institusi Kemasyarakatan, Institusi Pembelajaran dan Institusi Perkhidmatan.Yang terpenting dalam Institusi Kekeluargaan. Semuanya bermula dalam rumah. Hendak kenal ibu tengok perangai anaknya, like father like son. Son of the Gun.


\

“Saya pelik wajarkah Presiden PAS Tuan Guru Haji Hadi Awang, sanggup meninggalkan negara untuk berkunjung ke Turki dan menyerahkan pentadbiran kepada Dato Husam Musa yang dikalahkan oleh Tengku Adnan di Putrajaya dan lain-lain pemimpin Pas yang terpaksa bertungkus lumus di Kuala Besut. Apakah pucuk pimpinan PAS tak tahu apa yang PAS Kelantan sudah lakukan terhadap Husam Musa, Exco Kanan PAS. Bayangkan, beliau tak dilantik sebagai EXCO, kononnya Sultan tak berkanan, apa agenda mereka? Apakah tujuannya untuk kuburkan politik Husam kerana mereka tahu sukar bagi PAS untuk merebut kerusi di kubu kuat UMNO di bawah pimpinan Dato idris Jusoh. Menteri Pendidikan Tinggi.

BACA SETERUSNYA BLOG PAK HABIB DISINI

@NajibRazak Police are now ‘powerless’, says Zahid



(Bernama) - He said the police were losing their powers to record statements of witnesses and could not compel witnesses to appear in the court.

Legislative transformations carried out by the Attorney-General’s Chambers to replace the Emergency Ordinance (EO) with new laws need not burden the police in their effort to reduce the crime rate in the country, said Home Minister Dr Ahmad Zahid Hamidi.

He said the new legislation needed to be similar to the EO which enabled police to have the power to fight crimes especially serious crimes.

“We (Home Ministry) do not want to contradict what is being done by the Attorney-General to carry out legislative transformation. But we must understand the police are toothless when there is no EO.

“Do not see only from the legal perspective but from all aspects to fight crime,” he told reporters after attending a breaking of fast event of the National Anti-Drug Agency here last night.

According to him, since the EO was repealed, incidents of organised or serious crimes increased by 90 per cent which were carried out by former criminals.

Ahmad Zahid had recently reportedly said that following the repeal of the EO, 2,600 detainees at the Simpang Renggam Detention Centre in Johor were released and that many of them returned to lead a life of crime.

He also requested Malaysians to understand the position of police who were now powerless.

He said the police were losing their powers to record statements of witnesses and could not compel witnesses to appear in the court.

Therefore, he said, the community should not blame police when the crime rate increased.

“We are not seeking the people’s sympathy but understanding on the police’s duty in arresting criminals but having to release them for lack of evidence.

“Prior to this, Inspector-General of Police (Tan Sri) Khalid Abu Bakar had also requested for a new law similar to the EO to curb serious crimes like shooting,” he said.

According to Khalid, without EO and no witnesses coming forward to assist in investigations, criminals were getting bolder to carry out radical and aggressive crimes such as shootings.


Kejadian 2 guru yang ditembak.....terbaru yang berlaku hari ini (gambar bawah)

Nobody has mentioned the ETP, nobody has talked about 1Malaysia...@NajibRazak


Post Election Payback Time in Malaysia

Source: http://www.asiasentinel.com/index.phpoption=com_content&task=view&id=5570&Itemid=178

Mahathir backs moves to punish minorities and reward pro-government voters, companies

Last week, the Malaysian government announced its allocation of public university seats for the upcoming academic year. Only 19 percent of Chinese students got places, along with 4 percent of Indians despite the fact that the two together make up about 30 percent of the student population. Last year, Chinese students got 23 percent, in line with their proportion of the overall population.

That was the first tangible fallout from the 13th general election held on May 5, in which the Barisan Nasional, the ruling national coalition, won 133 of the 222 seats in the Dewan Rakyat, or Parliament, preserving its majority despite the fact that it only received 47.38 percent of the popular vote against 50.87 for the opposition Pakatan Rakyat coalition headed by Anwar Ibrahim.

The second came yesterday with the revelation by Democratic Action Party National Publicity Chairman Tony Pua of the award of a RM1 billion (US$314 million) commuter railway project in the massive government-backed Iskandar development in the southern state of Johor to Metropolitan Commuter Network Sdn Bhd, a 60:40 joint venture between Malaysian Steel Works Sdn Bhd and KUB Malaysia Bhd, both of which are linked to UMNO, to build and operate a 100 km inter-city rail service in Johor. According to an official with the company quoted in local media, Masteel will receive a 37-year build-own-transfer arrangement on the project despite the fact that it is slated to break even in 12 years. Although Masteel says the project was a private sector initiative dating from 2008, it is inconceivable that it would have been granted without the imprimatur of the government.

The common denominator appears to be the return of Mahathir Mohamad, the 88-year-old former prime minister, and his close friend and ally, former Finance Minister Daim Zainuddin, at the top of the power structure in UMNO, politically emasculating the current Prime Minister, Najib Tun Razak. Despite the loss of the popular vote, the majority of the rank and file inside UMNO believe it was Mahathir's strident racial politics that preserved the Barisan's - and particularly UMNO's - place at the top of Malaysian politics, and that it was Najib's attempt to reach out to the other races that cost them.

Ethnic Malays make up 60.3 percent of Malaysia's population, Chinese 22.9 percent and Indians 7.1 percent, according to the latest census. Malays and Indians dramatically abandoned the Barisan Nasional in the May election, with the Malaysian Chinese Association hit so hard that the party, once the second-biggest in the coalition, refused all cabinet positions. The Malaysian Indian Congress fared somewhat better, but not much.

"Najib was a good prime minister. But instead of strengthening his hand the Chinese and non-Malays and non-Muslims weakened him. But UMNO is strong. So Najib is out of steam," said a lawyer with close contacts to the Mahathir wing of the party. "Najib has lost energy, lost his mandate, lost respect. Mahathir, Tun Daim and the UMNO grassroots are in charge,"

The practical effect is likely to be felt sometime around the UMNO annual general meeting, he and other sources say. The party appears to be following the dictates of Malay nationalists such as the firebrand Ibrahim Ali, the head of the NGO Perkasa, and will seek to cut further into Chinese opportunities in commerce, education and other fields. In particular, several sources said, Najib's attempts to broaden the investment horizon in Malaysia through cutting back on ethnic Malay ownership privileges are dead, along with his 1Malaysia attempts to reach out to other races.

Najib himself has gone silent, leaving his faction in the party distressed and at sea, believing he was so discouraged with the election results that he has basically given up. After the election, he left for an extended government trip to Tanzania and London, followed by a holiday on the French Rivera, then returned to Malaysia after two weeks to continue to remain mute. That spurred a news analysis in the increasingly influential Malaysian Insider news site asking: "There will come a time when Malaysians will ask this question: for how long more is Prime Minister Datuk Seri Najib Razak going to stay silent during roiling debates on the most important issues facing the country? And then there will come a time when Malaysians will just stop expecting any intervention from the man who occupies Putrajaya; when the mandate he won on May 5 will not matter?:"

In particular there are major concerns over Malaysia's always tense racial situation, which has grown more worrying in the face of expectations that tensions would abate following the election, in which Malay nationalists goaded on by Mahathir used ethnic concerns to charge that if the opposition won the election, the Chinese would dominate the political process as they have the country's economic landscape, leaving ethnic Malays behind.

Since the election, however firebrands have continued to fan religious and ethnic flames. In particular, a bill suddenly appeared in the cabinet, allowing the consent of just one parent for the conversion of a child to Islam, a major concern for the mostly Chinese wives who have married ethnic Malay males. The bill was hastily withdrawn after a public storm.

Other storms have erupted, including one over a statement by the Papal ambassador, Archbishop Joseph Marino, for "interfering in domestic affairs" after the Catholic official pointed out that everywhere else in the world, Christians refer to their god as "Allah," and should be allowed to do so in Malaysia as well.

"Under the 1961 Vienna Convention on diplomatic ties, Marino has clearly overstepped his authority as an ambassador by interfering in the domestic affairs of Malaysia," huffed Perkasa vice-president Datuk Zulkifli Noordin. Khairy Jamaluddin, now the Youth and Sports minister and someone usually thought of as a moderate, has criticized the Catholic figure.

But the biggest storm erupted when two foolhardy Chinese sex bloggers, Alvin Tan and Vivien Lee, posted a picture on Facebook with the greeting Salamat Berbuka Puasa (happy Ramadan breakfast) while eatingbak kut teh, a popular herbal soup that is forbidden to Malays because it contains pork. The insult was doubled by the fact that Ramadan began on July 9 and Muslims are required to fast from sunup to sundown. The two were arrested and questioned for nine hours before delivering an abject apology.

The Facebook posting nonetheless caused outrage across the country, both on the part of Malays and non-Malays alike as raising racial tensions. In the meantime, say UMNO sources, members of the Chinese dominated Democratic Action Party, the biggest proportionate winner in the national election with 38 parliamentary seats, have been slinging racial insults of their own as fast as the Malays sling them back.

Throughout the controversies, however, Najib has not used his office as prime minister to lower the temperature. Although he gave a press conference in London, he didn't mention the attempts to oust the Vatican ambassador, growing questions over promised repeal of the country's sedition act, which hasn't taken place, or the racial tension fanned on both sides but mainly by Malay nationalists.

In the meantime, UMNO bloggers and cybertroopers paid by the party and the government, once supportive of Najib in the overthrow of his predecessor, Abdullah Ahmad Badawi, have now turned against the prime minister. Malaysia Bloghouse, a loose association of UMNO-friendly bloggers loyal to Mahathir, are asking for Najib's head. They include former Information Minister Zainuddin Maiden, a Mahathir acolyte, and Kadir Jasin, a former New Straits Times editor and Mahathir/Daim apologist.

Despite the pressure and despite his seeming disappearance, however, it appears Najib will stay on both as UMNO president and prime minister, sources say. Mahathir delivered a weak endorsement directly after the election, saying basically that there was nobody around to replace him.

As a sign of the emasculation of the prime minister, however, an UMNO source said, "Najib's ETP will proceed but with changes to suit the demands of Malays and UMNO. More of the economy for them, more privileges, more power, more access, more funding, more infrastructure."

There are no details yet, despite the educational changes and the Masteel award. However, the changes should be articulated during the UMNO annual general meeting.

"It's the political trend so far," the source said. "It is what the Malays want, Daim and Mahathir running the show, Najib will have to amend his course. It is talked about in every meeting I attend."

"Najib still chairs the cabinet meetings, still makes stupid decisions," said a Kuala Lumpur-based businessman. "But Mahathir and Daim are agitating for changing all of the posts. Daim is talking to people to challenge the prime minister. A lot of this is happening because (Najib) is sitting on his ass and doing nothing. It is going downhill."

As a result, the businessman said, his group's own plans for a major investment in the Iskandar project are on hold.

"Since the election, all policies, his 1Malaysia policy, have all gone quiet. We don't know if it's on or off. We don't know if we're going to get support from the government. So we are going to have to decide what to do, whether to commit. Nobody seems to know. Nobody has mentioned the ETP, nobody has talked about 1Malaysia."

Majlis Iftar Meraikan Anak Yatim Dan Warga Emas Oleh Blogger Zelmey.


Comel kan?

Sebentar tadi aku menghadhiri jemputan berbuka puasa blogger Zelmey (ingat tak blogger yang sama sama ditahan pihak polis satu masa dulu bersama Uncleseekers?),yang kini adalah seorang Usahawan yang berjaya meraikan anak anak yatim dan warga emas.Turut sama meraikan golongan ini adalah Persatuan Jaksa Pendamai (JP)Selangor dan Majalah Juwie.

Majlis diadakan di Swiss Garden Hotel Kuala Lumpur turut diserikan  oleh beberapa orang politikus veteran,antaranya Tan Sri Zainuddin Maidin (blogger Zamkata),Datuk Saidin Thamby dan Datuk Ahmad Bahari dan penyanyi 70an Saudara Halil Chik.

Anak anak yatim yang diraikan adalah dari Kuang Selangor berjumlah hampir 25 orang.Apa yang menarik adalah layanan VVIP yang diberikan kepada anak anak yatim dan warga emas ini oleh penganjur Saudara Zelmey dan kawan kawannya.Terpancar wajah keriangan mereka bila mereka bebas menikmati hampir 140 juadah yang disediakan oleh pihak penganjur dan Swiss Garden Hotel.Teringat aku akan layanan diatas lantai yang diberikan seorang pemimpin Umno tahun lepas terhadap golongan ini dan dalam satu lagi majlis anjuran Umno dimana golongan ini diberikan air mineral dan makanan dalam polystyrene standard makanan agihan SHEB untuk golongan gelandangan.

Jadi kepada PEMIMPIN UMNO yang bakal meraikan golongan ini dalam majlis berbuka puasa nanti,jadikan layanan Saudara Zelmey,Persatuan JP Selangor dan Majalah Juwie terhadap golongan ini sebagai CONTOH dan jangan perkudakan golongan ini untuk kepentingan politik muarahan masing masing.Layanlah mereka macam VVIP dan jangan sekadar VVIPkan diri anda dan kawan kawan anda sahaja.Ingat!siapa yang diraikan sebenarnya...

GAMBAR GAMBAR YANG SEMPAT AKU RAKAM
.Sila klik untuk imej lebih jelas




Blogger Zelmey kini usahawan jutawan.


Dulu rambut panjang sekarang rambut koporat...





Yang ini aku tak kenal siapa..




Tan Sri Zainuddin Maidin











Warga emas..





Yang kanan tu anak Pak Habib..


Ada gak kaum Tionghua yang sama meraikan..







Ini dia hidangan untuk anak yatim dan warga emas...



Baru dikatakan meraikan mereka...




Zelmey dan Tommy memastikan semua tersedia rapi


Kambing panggang pun ada..cayalah Zelmey





Sambil sambil tu up gambar kat Instagram..






Kat sini udang dan sotong grill serta satay..




Ini seksyen paling diminati anak anak yang diraikan..
Tenguk nanti...



Zelmey dan penerbit majalah Juwie



Kakitangan BOB2e..


Datuk Ahmad Bahari baru tiba..




Zelmey menyambut anak anak yatim yang baru tiba..













Semua mereka didudukan dengan selesa..















Mulanya semua malu malu kucing..







Sikecil ini yang aku tak boleh tahan...










Datuk Saidin Thambi baru tiba...


Tommy menceritakan bagaimana dia ditolong Datuk Saidin
mendapatkan tanah anugerah..





Antara warga emas yang diraikan..



Anak anak mula mengambil makanan..



Masing masing bebas layan diri..




Pihak hotel pun begitu sporting membiarkan anak anak ini bebas
berlari kesana sini sambil memilih makanan yang mereka suka..




Kuih yang dihidangkan pun begitu menarik perhatian anak anak ini..
















Zelmey membantu adik adik ini mencapai apa yang mereka tak nampak..



Layan diri...



Warga emas yang memilih makanan...




Pelanggan pun sporting mendahulukan anak anak yatim ini..




Lagi warga emas..



Yang ini selingan lensa aku yang gatal..















Ada juga yang perlu bantuan dan Tommy bersedia...



Gerai ABC dan aiskrim ini memang favourite anak anak ini..



Staff BO2e menunjukan cara buat ABC..




Menunggu azan  untuk berbuka..












Baca doa dulu sebelum makan..














Nampak selera adik kita ni..



Pakai sudu garpu lagi..



Aku terdengar mereka berdua berbual...
"Kalau selalu bulan puasa kan best..."





Makanlah sayang ooi jangan posing..he he






Lapor ke Zelmey..?



Tenguk udang harimau melengkau lengkau dalam pinggan..
Ini baru iklas meraikan namanya..



Tiga gadis pingitan ini baru nak berbuka..
Orang berbuka mereka pergi tandas..ha ha





Seronok aku tenguk anak anak ini dilayan mesra..





Penyanyi 70an Halil Chik




Ceduk je dek no hal..



Zelmy melayan anak anak ini dengan aiskrim.



Ini dia tempat paling favourite...ABC



Semua anak anak ini diajar buat sendiri ABC mereka..





Ini resepi ABC dia sendiri..baik punyer boleh makan
sambil jalan





Macamana ek nak buat?



"Nanti pakcik panggilkan sifunya..."



Sifu menunjukan cara cara buat ABC..




So dah pandai buat sendiri...tapi yang baju merah tu blurr lagi


Ini sifu punya sifu lak ajar..


Tekun memerhatikan..


Now my turn...



Pengasuh anak anak yatim..



Desert time...



Seronok tenguk mereka bebas tanpa ada yang menegur..
Asalkan jangan terbalikan belanga





Kalau nak bagi anak anak ni kuih..buat macam ini.
Bukan bubuh dalam bekas plastik makanan gelandangan.




Ini pun time yang seronok mereka nanti..
Nak dapat duit raya.





Isteri kepada Datuk JP menyampaikan duit raya bagi pihak penganjur.








































Bergambar kenangan sebelum bersurai..

TERIMA KASIH BRO ZELMEY DAN PENGANJUR YANG LAIN KERANA BEGITU IKLAS DAN SANTAI MELAYAN MEREKA YANG DIRAIKAN TADI.


Jom Balun Kiri Kanan Atas Bawah

SEJARAH KERAJAAN KEDAH TUA

Penulisan Luar Kotak Pemikiran Biasa

GADGET CORNER

BLOGLIST APA - SILA KLIK BANNER

BLOGLIST APA - SILA KLIK BANNER
SEMUA LINK SAHABAT BLOGGERS APA BERADA DALAM BLOGLIST INI..SILA TINGGALKAN KOMEN DI APA BLOGLIST JIKA ADA BLOG YANG TERCICIR UNTUK DIMASUKAN
Powered by Blogger.

Ads 468x60px

Featured Posts